MINIGOLFISTÉ NA EVROPSKÝCH KOLBIŠTÍCH (MEJ Waldshut a MES Lamego 5.- 8. 8. 2009)

01.09.2009 11:06

Hned tři minigolfisté z našeho regionu reprezentovali v prvním srpnovém týdnu Českou republiku na evropských šampionátech.

Ostřílená Jana Nakládalová z Kojetína, hráčka MGC Holešov, obhajovala v jihoněmeckém Walshutu individuální stříbro a týmové zlato z předchozího juniorského mistrovství Evropy ve Švédsku. Po osmi okruzích základního kola (4x beton, 4x eternit) figurovala na výborné třetí pozici výkonem 205 úderů (průměr na okruh betonu 28,8; eternitu 22,5). Na vedoucí Němku Hempelovou ztratila pouze jeden úder.

Ve zrádném play – off pro nejlepších šestnáct juniorek však bohužel Jana vypadla hned v prvním kole. Stopku jí vystavila Finka Mia Paavola výsledkem 5 : 4 (Play – off se nehraje tradičním způsobem na co nejnižší počet úderů v okruhu, ale na počet vyhraných drah nad jedním soupeřem v rámci klasického turnajového pavouka).

Obrovskou roli ve Waldshutu sehrálo špatné počasí. Ve chvíli, kdy bylo známo osm čtvrtfinalistů mezi chlapci i děvčaty, musel být turnaj pro neustávající déšť předčasně ukončen. Konečné výsledky byly stanoveny podle výsledků čtvrtfinalistů v základní části. Na to doplatila další naše dvě děvčata, která postoupila do čtvrtfinále s horšími výsledky z prvních osmi okruhů. Základní část také standardně určila pořadí družstev a tam měla naše děvčata také smůlu – bronz jim unikl o jediný úder.

Tituly mistrů Evropy ve Walshutu získali: junioři – Gerrit Britz (Německo), juniorky – Karin Heschl (Rakousko), družstva juniorů – Německo, družstva juniorek – také Německo. Mladí čeští minigolfisté vyšli po dlouhé době medailově naprázdno. Družstvo juniorek skončilo čtvrté, družstvo juniorů šesté. Naší nejlepší juniorkou byla na 6. místě Simona Handlová z Brna, Jana Nakládalová  skončila desátá. Z juniorů nejlépe dopadl Marek Vlček z Hradce Králové (25. příčka).

 -----------------------------------------------------------------------------------

Ve stejném termínu proběhlo v Lamegu na severu Portugalska mistrovství Evropy seniorů. V českém týmu byli také Ivan Roemer z KGB Kojetín (2. start na ME) a Milan Vymazal z KDG Tovačov (na ME poprvé). Nakonec právě tito dva hráči byli z Čechů nejúspěšnější, když jako jediní pronikli do play – off pro 32 nejlepších ze 71-členného startovního pole. Vymazal postupoval z 29. pozice, když v osmi okruzích základního kola zahrál 205 úderů (průměr na okruh betonu 27,75; eternitu 23,5). Roemer prošel jako třicátý druhý (207 – 28,75 a 23,0), přičemž postup do vyřazovací části si musel vybojovat v dodatečném rozstřelu proti Švýcaru Kuhnimu.

Umístění v základní části znamenalo pro oba Čechy srážku s favority v prvním kole play – off. Zatímco Roemer prohrál hladce 1 : 5 se Švédem Tommy Blixtem, souboj Vymazala se Švýcarem Claudem Pochonem byl velmi vyrovnaný. Rozhodla až úplně poslední dráha, kterou Pochon dal na eso, zatímco Vymazalův příliš silný úder cestu do jamky nenašel. Konečné skóre bylo 5 : 4 pro Pochona. I tak mohl být nakonec Vymazal se svou premiérou na mezinárodním poli spokojen. Dlužno dodat, že jako náhradník v družstvu mužů byl vystaven poněkud menšímu psychickému tlaku.

Zbytek české výpravy v Lamegu nenaplnil očekávání a tak se medailové sny nemohly stát realitou. Družstvo mužů skončilo sedmé, družstvo žen páté. Nejlepším z českých mužů byl Milan Vymazal na 29. místě, z žen se nejlépe vedlo Janě Nečekalové z Chebu (18. příčka). Novými seniorskými mistry Evropy se stali: muži – Reinhard Zengaffinen (Švýcarsko), ženy Gaby Rahmlow (Německo), družstva mužů – Itálie, družstva žen – Rakousko. Příští rok se seniorský šampionát uskuteční v Chebu a tak ambice českých minigolfistů budou jistě vyšší než tentokrát.

Zpět